Spomenik na brdu Čegar

Spomenik na brdu Čegar, nadomak Niša, podignut je na mestu gde se odvijala čuvena bitka iz I srpskog ustanka, u znak sećanja na poginule vojnike i njihovog komandanta Stevana Sinđelića. Spomenik na Čegru predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Današnji spomenik u obliku kule — simbola srpskog vojnog logora. Podignut je povodom pedesetogodišnjice oslobođenja Niša od Osmanskog carstva, 1. juna 1927. Prvobitni spomenik je ostao u niši novog, iznad kojeg je 1928. godine postavljeno bronzano poprsje Stevana Sinđelića, rad vajara Slavka Miletića.

Cerjanska pećina

Cerjanska pećina je udaljena od Niša 14 km i smeštena je u širem prostoru izletišta Kamenički vis. Ulaz Cerjanske pećine nalazi se na mestu poniranja Provalijske reke na visini od 515 m nadmorske visine. Pećina je hidrološki aktivna. Geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina. Kraj pećine još uvek nije otkriven.

Pećina je bogata nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja, pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova koji se samo ovde mogu videti u Srbiji. Heliktiti koji su ovde pronađeni predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa.

Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije, međutim zbog nedostatka sredstava pećina još uvek nije uređena niti dostupna posetiocima.

Stene prikazuju lik Stevana Sinđelića

Stevan Sinđelić (*1770—†19. maj 1809) bio je srpski vojskovođa u Prvom srpskom ustanku. Poginuo je u boju na Čegru, digavši u vazduh šanac pun Turaka.

U stenama blizu vrela koje se nalazi dva kilometra severoistočno od spomenika na Čegru, mnogi prepoznaju prirodni fenomen, lik Stevana Sinđelića. Tri stene pokazuju njega oslonjenog na planinu, iz profila.

Velika je sličnost između lika vojvode kakav je naslikan u istorijskim knjigama. Ovaj fenomen primećen je prvi put 2003. godine. Kažu da se lik najbolje vidi u vreme zalaska sunca, u delu dana kada je vojvoda pucao u barut.

Crkva Golemaš

U vreme pre dolaska Rimljana, na ovim prostorima su živeli Dardanci, a ovi prostori su su spadali pod Gornju Meziju. Vremenom, ovim prostorima su prolazile vojske Vikinga, Huna, Tračana, Sarmata i tako dalje. Ima literature koja objašnjava i pojašnjava sve što nas interesuje, a ima mišljenja da Srbi nisu dolazili, već su na ovim prostorima oduvek.

A što se tiče, konkretno ove crkve, kako je još i nazivaju Golemaš, nju je izgradio Mihajlo I Komnin, Vizantijski car, u XI veku

Ski staza sa ski liftovima

Blage padine su pogodne za sankanje i skijanje najmlađih.

Na severnoj strani Kameničkoj Visa, u neposrednoj blizini našeg restorana, prokrčena je šuma i izgrađena ski-staza dužine 350 m, kao i staza za sankanje i dva manja ski lifta.